arch_logo_web_black.png

Golden

Arch Design Award 

Winner '22

in

Interior Design Category

The Family Bonding and True Happiness

Designed by

SHI JIE ZHOU

Title:

Function:

Location:

Designer:

Website:

Team Members:

The Family Bonding and True Happiness

Residential Architecture

Chiayi, Taiwan

SHI JIE ZHOU

SONYA YU RONG LIN

Photo Credits:

SHI JIE ZHOU, 2022

Copyrights:

SHI JIE ZHOU. 2022

For individuals, home is the place where family members bond, unite, and belong. It is only when individuals interact with each other in a shared living space that it embodies and realizes the meaning of “home.” This project is a house located halfway up the mountain, considered the homeowner’s future retirement home, and a guest house. The overall color palette of black, white, gray, and brown has been set as the primary spatial focus, and the textured lines of stone and wood are used to create an elegant and refined modern aesthetic. Through the water imagery, the space is designed with smooth and curved lines. As one opens the brown door to the interior, one will notice the ceiling designed with a distinctive upward sloping curve that extends from the entrance to the living and dining room, quietly opening up the visual space. The flowing marble floor tiles in the living room bring a sense of dynamism to the static carriers. Besides, the living room is colored in taupe, with a few wood grains and black objects to convey a simple texture. On top of that, a gap, intentionally planned by the designer, separates the white marbled TV wall cabinet to create an artistic effect of framing and simultaneously increase the sense of visual penetration. The back wall is indirectly illuminated by the installation at the beveled corner below the staircase, cleverly separating the division into two parts and harmonizing the geometric table in the living room. Along the other side of the wood-grained wall, a hidden pull-out cabinet is installed to make good use of the misplaced space and meet the homeowner's needs for storage. In the living and dining room interface, the dark stone wall combines the fireplace design to demonstrate a warm and calm atmosphere, making the visitor feel the warmth of home intuitively.